Nyheter

Kundkännedomsarbetet (KYC) – Varför ställer vi frågor till dig?

Publicerat: 21 mars, 2022
Kundkännedom IMH finans

Kundkännedomsarbetet (KYC) – Varför ställer vi frågor till dig?

Publicerad 21 mars, 2022

Innan vi inleder en affärsrelation med dig som kund kommer vi att begära in uppgifter på dig, ditt företags styrelseledamöter och ägare.

Vid ansökan om ett lån hos oss behöver du som kund därför fylla i ett ansökningsformulär med person- och företagsuppgifter. Formuläret hittar du under fliken ”Låneansökan” på vår hemsida https://imhfinans.se/.

I formuläret behöver du även svara på frågor om ditt företags verkliga huvudman/huvudmän (den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar företaget), syftet med finansieringen, återbetalningsplan, huruvida ditt företag är etablerat i ett högriskland samt även komplettera med kopia på företrädares och verklig huvudmans/huvudmäns ID-handling och bifoga eventuell koncernstruktur.

Dessa uppgifter utgör en del av den kundkännedomskontroll som vi utför i enlighet med lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen) och som vi sedermera stämmer av mot uppgifter som finns i offentliga register.

I korthet innebär penningtvättslagen att IMH Finans, liksom många andra finansiella aktörer, har en skyldighet att bedöma riskerna för penningtvätt och finansiering av terrorism i varje kundrelation. Penningtvätt kan förklaras som åtgärder som syftar till att försöka få pengar som kommer från brottslig verksamhet att förvandlas till tillgångar som kan redovisas öppet och därmed är ”tvättade”. Finansiering av terrorism kan ske genom utnyttjande av det finansiella systemet för att flytta pengar från ett land till ett annat land. Det kan röra sig om helt legala pengar och även om pengar som åtkommits genom brott.

För att kunna göra riskbedömningen måste vi alltså inhämta vissa uppgifter om ditt företag, dig, ägare och företrädare. Dessa uppgifter behöver vi få fram innan vi erbjuder ett lån eller inleder en affärsrelation så att vi inte riskerar att medverka i penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Vi behöver även kontinuerligt uppdatera informationen under pågående kundrelation och därför kan du komma att få fler frågor under tiden vi har ett avtalsförhållande. Om vi vid kontakter med dig inte kan få tillräckliga uppgifter kommer vi behöva avsluta kundrelationen till dig och ditt företag.

De uppgifter som vi hämtar från dig och från andra källor ska hjälpa oss att uppnå kundkännedom.

Kundkännedomskontrollen innehåller bl.a. följande moment:

  • Identitetskontroll
    • Vi måste alltid identifiera samt kontrollera identiteten hos våra kunder. Kontrollen genomförs bland annat genom inhämtande av registreringsbevis samt kopia på dina och andra företrädares samt i förekommande fall ägares ID-handlingar.
  • Riskbedömning & klassificering
    • Varje kund ska tilldelas en individuell riskprofil – låg, normal eller hög – efter en helhetsbedömning. Oaktat vilken riskprofil kunden tilldelas, har vi internt antagit en strikt hållning gentemot våra kunder ur ett penningtvättsperspektiv på så vis att alla kunder som lånar pengar av oss hanteras som ”hög risk” även om riskklassificeringen är lägre. Detta för att öka förståelsen och kännedomen om dig som kund, era verkliga huvudmän samt syftet med finansieringen.
  • Kontroll mot PEP- & Sanktionslistor
    • Vi kontrollerar om kundens företrädare (styrelsen) och verkliga huvudmän finns med på en sanktionslista eller klassas som en person i politiskt utsatt ställning (Politically Exposed Person – PEP).
  • Kundkännedomsfrågor
    • För att förstå syftet med lånet som vi lämnar till dig som kund behöver vi ställa vissa frågor till dig. Dessa kundkännedomsfrågor ser olika ut beroende på vilket lån som lämnas (fastighetslån, markförvärv, rörelsekredit, brygglån m.m.) och de bakomliggande omständigheterna. Vi behöver också förstå hur du tänkt att lånet ska kunna återbetalas.
  • Verklig huvudman
    • För att uppnå kundkännedom måste vi kontrollera vem eller vilka som ytterst kontrollerar ditt företag. Enligt lagen om registrering av verkliga huvudmän har de flesta företag en skyldighet att anmäla/uppdatera verklig huvudman till Bolagsverket (https://bolagsverket.se/om/oss/fler/verklig-huvudman/verklig-huvudman-1.13878). Beroende på hur ägarbilden ser ut kan vi på IMH Finans dessutom komma att ställa följdfrågor och begära in en koncernskiss.

För med information om kundkännedom och de olika terminologierna (penningtvätt, finansiering av terrorism, PEP, verklig huvudman m.m.) läs mer på vår hemsida https://imhfinans.se/kundkannedom/.

Kundkännedom IMH finans
IMH Finans logo
IMH Finans key

Kontakta oss

IMH Finans logo
IMH Finans logo

Låneansökan

Fyll i och skicka in ansökan så går våra medarbetare igenom den direkt och återkopplar till dig inom kort med hur vi kan gå vidare.

Ring upp mig

Skicka oss ditt nummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.

VIKTIGT MEDDELANDE!

Vi har fått information att flera personer och företag fått sms med meddelande att lån från oss är beviljat och att man ombes kontakta vår kundtjänst vid frågor.
Detta är bluff-sms och har inget med IMH Finans att göra och alla som fått dessa sms kan bortse från dem.
Hälsningar,
IMH Finans