Nyheter

Möt Patric Åberg

Publicerat: 20 januari, 2023
Patric Åberg IMH FINANS

Möt Patric Åberg

Publicerad 20 januari, 2023

Patric Åberg – om tiden som hockeyspelare, ”andra karriären” som egenföretagare och sin ”tredje karriär” i finansbranschen.

Lillängsdal, Värmdö. November 2022. Snön ligger tät över omnejden. Patric möter upp vid ”stora vägen”, ca 700 m från huset. Huset ligger högt upp på berget och tittar ut över Saltsäcksfjärden med Saltsjöbaden på andra sidan vattnet. Vattnet är så där mörkblått som det bara är på senhösten innan eventuella isar lägger sig. Snöovädret har gjort huset strömlöst och snön gör att det inte går att köra bil hela vägen till huset. Det hjälper inte att Patric glömt byta till vinterdäck på sin elbil så nu kan han inte köra bil på ett par dagar.

– Välkommen in, säger Patric och jag känner direkt att det luktar espresso i köket.

Patric har en stor kärlek till Italien. På köksbordet ligger ritningar till det hus han och hans fru Ulrika planerar att bygga i Bordighera som ligger vid kusten i Ligurien i Italien. I trappan mot övervåningen smyger en stor långhårig katt som Patric och Ulrika tagit med hem från Thailand för några år sedan. Utsikten är magnifik från köket. Patric gör klart två espresso och ställer fram på köksbordet. En mandelskorpa läggs bredvid koppen.

Jag ber Patric berätta lite om sig själv. Han berättar att han är född och uppvuxen i Umeå. Han började spela ishockey när han var fem år och ishockeyn blev en stor passion.

– Som liten var jag omöjlig att ha att göra med tror jag. Jag hade alltid spring i benen och kunde helt enkelt inte sitta still. Ishockey gav mig utlopp för all energi så den gjorde att jag skötte mig dugligt i skolan och inte plågade mor och far för mycket, säger Patric med ett leende.

Patric var 18 år när han debuterade i Elitserien med Björklövens IF. Hans stora idol var Göte Wälitalo, trots att Göte var målvakt och Patric spelade back. 1987 var Patric med och vann SM-guld med Björklöven. I finalen mötte de Färjestads BK och vann SM-guldet genom att vinna den fjärde matchen (3-1 i matcher) med hela 6-1. Året efter blev det spelarflykt från Björklövens IF och Patric flyttade till Stockholm och Djurgårdens IF. I Djurgården fick Patric aldrig riktigt chansen av de nya tränarna och spelade större delen av säsongen i farmarlaget Nacka HK. Säsongen därefter återvände Patric till Umeå och Björklöven för ytterligare två säsonger. Patric kände dock att han saknade storstadslivet i Stockholm och det blev därför en ny vända till Stockholm med spel i Hammarby IF i två säsonger. Efter Hammarby flyttade Patric till västkusten och spelade två år i Västra Frölunda HC. Det blev totalt tre säsonger i Frölunda men Patric längtade tillbaka till Stockholm där han trivts så bra och under tiden i Hammarby. Det blev därför en flytt tillbaka men denna gång gick flyttlasset till AIK. Efter tre säsonger i AIK på högsta nivå hade Patrics andra karriär startat i smyg med företaget Differenza Design & Produktion AB tillsammans med partnern Conny Lindholm. Han kände då att det var dags att trappa ner lite med ishockeyn och satsa mer på företaget. Patric började spela i Lidingö Vikings som bara efter en säsong bestämde sig för att satsa mot Elitserien.

– Satsningen Lidingö gjorde var verkligen rolig och blev en oväntad vändning för mig trots att jag då var 34 år och egentligen hade tänkt trappa ner med hockeyn. Vi fick ihop ett jättebra lag och var nära att slå ut Timrå IK i Play-off. Timrå, med bland annat Henrik Zetterberg i laget, gick sedan upp i Elitserien det året, säger Patric. Och vi alla vet ju vart Zetterberg tog vägen sen. Jag fick också spela sista säsongen med nummer 30 och namnet ”Wälitalo” på ryggen som en hyllning till min barndomsidol.

Patric slutade sen med hockeyn helt och fokuserade all sin energi på Differenza. Företaget såldes till AGO Reklam under 2000 och försäljningsavtalet förhindrade Patric att under tre år starta en konkurrerande verksamhet. Direkt när han fick möjligheten startade han upp GEP Design AB tillsammans med Conny Lindholm. GEP Design såldes 2015 av Patric och Conny.

Jag frågar honom vad som hände sedan efter att han slutat med hockeyn helt och sålt GEP Design.

– Jag och Conny kände oss ganska klara efter att ha drivit upp GEP Design och sålt det. Conny la mest av sin fria tid på golf och jag började spela tennis tre till fyra dagar i veckan. Vi hade köpt en andel i Körunda Golf & Konferens bland annat. 2009 startade vi företaget Le Zie där vi tog fram en köksserie som byggde på det italienska kökets principer. Detta har sedan utvecklats till vårt nya företag Caciocavallo där vi har både köksredskap och italiensk olivolja och andra italienska delikatesser. Italien som land och det italienska köket är en favorit för mig och den olivolja vi säljer är enligt min uppfattning en av de bästa som går att hitta.

Jag frågar hur kom det sig att Patric började arbeta med IMH Finans AB.

– Jag kom i kontakt med IMH genom Kristoffer Sparring. Jag och Kristoffer spelade ihop i samma backpar under tiden i Lidingö och han hjälpte mig och Conny en hel del med juridik när han arbetade som advokat. Kristoffer presenterade IMHs verksamhet och undrade om jag var intresserad att investera hos dem. IMH hade redan funnits i fem år då och jag klev in som investerare. Genom mitt personliga nätverk kunde jag slussa in flera personer som var intresserade av att tillsammans med mig investera hos IMH. Så indirekt började jag jobba med IMH ganska tidigt utan att det var formaliserat eller att jag fick någon ersättning.

IMH lyckades under 2022 ordna en större finansiering via Castlelake LLP, och därmed löstes samtliga investerare ut från sin investering i IMH. Patric blev då tillfrågad från IMHs huvudägare Jonas Hägerbäck om han inte vill börja arbeta på konsultbasis för IMH med kundsanskaffning.

– När Jonas frågade om jag ville börja på IMH blev jag lite överraskad. Jag hade ju tänkt trappa ner ännu mer och jobba med det kapital jag skapat under åren och lägga mer tid på Caciacavallo och vårt husprojekt i Bordighera. Men jag blev klart intresserad av utmaningen. Det blev som att starta en tredje karriär att börja arbeta inom finansbranschen, så det är klart jag efter en kort tids fundering tackade ja.

Jag frågar Patric hur en normal dag ser ut nu då han börjat på IMH.

– Jag jobbar inom nykundsanskaffning, vilket innebär att jag mailar, ringer och träffar mycket folk och presenterar IMHs produkter. En normal dag börjar med att jag går igenom min mailbox och strukturerar och följer upp potentiella kunder. Jag brukar ha fyra till sex möten i veckan, antingen via Teams eller fysiskt. Jag gillar fysiska möten bäst då det skapar mer relation till den potentiella kunden. Jag är därför på IMHs kontor 2-3 dagar i veckan. Ibland hinner jag med att slå Kristoffer i pingis men de senaste veckorna har jag faktiskt inte hunnit spela pingis när jag varit inne då det varit så mycket möten med potentiella kunder. Sen spelar jag fortfarande tennis tre till fyra gånger per vecka.

Jag konstaterar att Patric har ett hektiskt schema med alla olika projekt och avslutar här intervjun. När jag lämnar Patric och Ulrika får jag med mig en stor flaska olivolja och ett paket handgjord pasta. Patric tar sitt kastspö och följer mig ut. Han ska ner på bryggan och fiska.

Patric Åberg IMH FINANS
IMH Finans logo
IMH Finans key

Kontakta oss

IMH Finans logo
IMH Finans logo

Låneansökan

Fyll i och skicka in ansökan så går våra medarbetare igenom den direkt och återkopplar till dig inom kort med hur vi kan gå vidare.

Ring upp mig

Skicka oss ditt nummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.