Nyheter

Hur finansieras ett förvärv av aktier?

Publicerat: 21 februari, 2022

Hur finansieras ett förvärv av aktier?

Publicerad 21 februari, 2022

Vi på IMH kan erbjuda hjälp vid finansiering av företagsförvärv. Vi har lång erfarenhet av att sy ihop komplicerade förvärv.

När en verksamhet ska köpas kan det ske på huvudsakligen två olika sätt. Det ena är att alla aktier i bolaget köps och det andra är att inkråmet, dvs bolagets tillgångar köps. De två sorternas företagsförvärv ställer olika krav på dig som köpare och ställer även olika krav på oss som finansiär. En inkråmsöverlåtelse är relativt okomplicerad då köpet normalt kan finansieras genom lån där säkerhet ställs i den förvärvade egendomen, t.ex. en fastighet. Annorlunda är det med förvärv av aktier.

En grundläggande princip är att ett bolag inte får köpas med bolagets egna medel. Det vill säga att ett bolag (”Målbolaget”) inte får köpas på ett sådant sätt att köpeskillingen betalas ur Målbolagets medel, d.v.s. att köparen tar ut medel ur Målbolaget och betalar säljaren. Detta följer av det så kallade förvärvslåneförbudet i aktiebolagslagen. Det finns även ett förbud mot att använda Målbolagets tillgångar för att ställa säkerhet för säljarens krav på betalning eller att köparen tillser att Målbolagets tillgångar används som säkerhet för att få ett lån till att köpa Målbolaget.

Förvärvslåneförbudet har sin grund i ett skydd för bolagets borgenärer, d.v.s. att ett bolags tillgångar inte ska hamna i aktieägarens händer utan att det finns utdelningsbara medel i form av vinster. Förvärvslåneförbudet bygger på samma princip som låneförbudsreglerna, vilka allmänt innebär att ett bolag som huvudregel inte får låna ut medel till aktieägare i bolaget (se bl.a. SvJT 2019 s 460 Dispens från de aktiebolagsrättsliga låneförbuden https://svjt.se/svjt/2019/460).

Trots regleringen händer det relativt ofta att banker genomför transaktioner där köparen först får ett lån utan säkerhet till att köpa Målbolaget. I direkt anslutning därtill upptar det köpta Målbolaget (där säkerheten finns) ett lån som motsvarar det ursprungliga lånet och ställer i samband därmed säkerhet till banken. Sedan lånar Målbolaget ut beloppet till det köpande bolaget så att det köpande bolaget kan återbetala lånet till banken. Allt sker vid sittande bord. Detta förfarande har i den juridiska doktrinen kallats ”minutenlån” och riskerar att anses utgöra ett brott mot förvärvslåneförbudet, då banken inte tar någon verklig kreditrisk när det första lånet ges eftersom det varit en förutsättning att Målbolaget direkt skulle ta ett lån med samma belopp och låna ut det till det nya moderbolaget.

Banken tar genom detta förfarande en risk att medverka till överträdelse av förvärvslåneförbudet. Överträdelser av förbudet är straffsanktionerade. Banken tar också risk genom att Målbolagets lån upptas med det enda syftet att tillse att banken får säkerheten. Lånet mellan Målbolaget och det köpande bolaget kan även komma att ses som en olovlig och förtäckt värdeöverföring (se bl.a. Skatteverkets vägledning ”Civilrättsliga regler om låneförbud”, https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2015.7/338347.html). Detta kan vid en första anblick te sig inte utgöra något problem för banken. Det förhåller sig emellertid så att om Målbolaget efter lånet inte har full teckning för sitt bundna egna kapital kan den förtäckta värdeöverföringen bli olaglig. Konsekvensen av detta är att banken får en återbäringsplikt och i andra hand riskerar banken ett ansvar att täcka upp eventuell brist. Risken är stor då banken faktiskt tillgodogör sig värdeöverföringen genom att reglera det köpande bolagets lån genom förfarandet.

På grund av hur reglerna är konstruerade och då reglerna är komplicerade krävs således ingående kunskap om både förvärvslåneförbudsreglerna och värdeöverföringsreglerna när en aktieöverlåtelse ska struktureras.

För att genomföra ett köp av ett bolags aktier med hjälp av finansiering från en bank eller finansbolag, krävs därför att ett lån måste lämnas till köparen av aktierna utan att Målbolagets tillgångar ställs som säkerhet för det lånet. Villkor får inte heller uppställas som gör att köparen och finansiären är överens om att ett ”minutenlån” ska göras, d.v.s. att Målbolaget ska lösa lånet direkt efter fullbordat köp. Förvärvet behöver i stället säkerställas på annat sätt. I det fall låntagaren har andra tillgångar i form av fast egendom eller annan godtagbar säkerhet kan lånet ställas ut och säkerställas med just sådana tillgångar. Om det saknas annan egendom kan lånet lämnas med en annan struktur på säkerhetsmassan.

Vi på IMH var nyligen med och finansierade en köpares förvärv av ett bolag (Målbolaget) med omfattande tillgångar i form av fast egendom. På grund av förvärvslåneförbudsreglerna kunde transaktionen alltså inte säkerställas med pant i Målbolagets fasta egendom. Affären strukturerades på sådant sätt att köparens moderbolag utställde moderbolagsborgen för det köpande bolagets (låntagaren) förpliktelser och dessutom pantsattes aktierna i moderbolaget, aktierna i det köpande bolaget och aktierna i Målbolaget. Vidare tecknade ägaren borgen såsom för egen skuld för lånet. På grund av vår kännedom om ägaren och vår bedömning av inblandade bolags finansiella ställning var vi tillfreds med säkerheterna. När köparen sedan skulle vidareförsälja de underliggande fastigheterna genom en paketering i ett nytt bolag medverkade vi på IMH vid tillträdet vid det senare köpet och så återbetalades det ursprungliga lånet.

Om ni vill veta mer om hur vi på IMH kan hjälpa er vid en bolagstransaktion är ni välkomna att höra av er till någon av våra lånehandläggare. Läs gärna mer om företagsförvärv här.

 

IMH Finans

Kristoffer Sparring, Head of Legal

IMH Finans logo
IMH Finans key

Kontakta oss

IMH Finans logo
IMH Finans logo

Låneansökan

Fyll i och skicka in ansökan så går våra medarbetare igenom den direkt och återkopplar till dig inom kort med hur vi kan gå vidare.

Ring upp mig

Skicka oss ditt nummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.